Applet
Wet van Archimedes.

Een applet die de wet van Archimedes visueel maakt. Volgens Archimedes geldt:

(Een voorwerp, geheel of gedeeltelijk, ondergedompeld in een vloeistof, ondervindt een opwaardse kracht die gelijk is een het gewicht van de verplaatste hoeveelheid vloeistof).

Ga bij alle metingen (proefjes) uit van een blokje met een omvang van 7,5 cm.


De applet heeft een linker en rechter deel. Pak met de muis het blok, en verplaats het blok naar het linker deel en laat het los boven de vloeistof. Het blok zal in de vloeistof zakken; en het vloeistofniveau zal (t.o.v. de witte lijn) stijgen.
Een blauwe grafiek laat de op- en neerwaartse beweging van het blok zien. De rode grafiek geeft de snelheid van beweging weer. Onder de nullijn is het de neerwaartse beweging, en boven de nullijn de opwaartse beweging.
Bij een 'dichtheid blok' van "2" (2.10 kg/m) zal de massa 15 zijn (15.10 kg/m). Bij een 'dichtheid vloeistof' van "1" (water is b.v. 1.10 kg/m) zien we dat het nettogewicht tijdens de daling in de vloeistof afneemt, en de opwaartse kracht toeneemt. Zo is het mogelijk om b.v. een zwaardere vloeistof te kiezen, waarbij de opwaartse kracht groter is dan de massa van het blok.

Terug

H. Strokap